15 Temmuz hain darbe kalkışmasının İkinci yıl dönümü dolayısıyla ''15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü'' kapsamında İl Valiliğimizin tüm Kamu Kurumlarıyla ortaklaşa organize ettiği anma programı 14 Temmuz Cumartesi günü Ardahan Belediye Başkanlığımız tarafından organize edilen ve Halk Ozanlarımızın katılımıyla Belediye Konferans Salonunda katılımcılara yönelik düzenlenen dinletide, O hain geceyi anlatan doğaçlamalar yapıldı. 
15 Temmuz hain kalkışmanın yapıldığı gün ve Vatanımızın birliği, beraberliği için toprağa düşmüş tüm şehitlerimiz için, 15 Temmuz Pazar sabah namazıyla başlayan programda Kuran-ı Kerim okunarak, dualar edildi. Sabah namazının ardından çıkışta camii bahçesinde katılımcılara çorba ikram edildi.
Aynı gün saat 11.30’da Sayın Valimiz M. Emin Bilmez, Belediye Başkanımız Faruk Köksoy, Tugay Komutanımız Tuğgeneral Hasan Kaymaz, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, İl Müftü vekili Turgut Topaloğlu, Kurum Müdürleri, şehit yakınları ve halkın katılımıyla Halil Efendi Mahallesinde bulunan Şehitlik ziyaret edilerek Kuran-ı Kerim tilaveti okundu, şehitlerimiz için dualar edilerek kabirlerine karanfiller bırakıldı.
Şehitlik ziyaretinin ardından merkez camiinde Tüm şehitler için mevlit okundu, ardından milli egemenlik parkında katılımcılara yemek ikramında bulunuldu.
Program daha sonra Belediye çok amaçlı salonunda düzenlenen panelle devam etti.
Ardahan Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Levent Küçük ’ün moderatörlüğünde, Dr. Öner Tolan ve Dr.  Mehmet Kıldıroğlu tarafından 15 Temmuz sürecini anlatan konferans verildi. 
Gündüz yapılan etkinliklerin ardından akşam şehit yakınları ve gaziler onuruna yemek verildi. Yemeğin ardından Vali Mehmet Emin Bilmez ve eşi Meral Bilmez, Belediye Başkanı Faruk Köksoy ve eşi Cevriye Köksoy, Tugay Komutanı Tuğgeneral Hasan Kaymaz, ARÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, diğer protokol üyeleri ve vatandaşlar, Kongre binası önünden, milli egemenlik parkına kadar yürüdü. Yürüyüşün ardından şehitler için kuranı kerim okundu, dualar edildi.
Yoğun yağmur altında şehitler için yürüyen Ardahan halkı, daha sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Boğaz Köprüsünden yaptığı konuşmayı meydandan canlı olarak izledi.
15 Temmuz gecesi yaşanan ve halkın demokrasi zaferini anlatan sine vizyon gösterilerinin izletildiği programda, İl Müftülüğü ilahi gurubu tarafından ilahiler okundu, Ardahan Üniversitesi Müzik bölümü öğrencileri de türküler söyledi.
Programın ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, tüm yurtta eş zamanlı olarak okunan salaların ardından demokrasi nöbeti tutmaya başladı.
Etkinlikte konuşan Vali Bilmez, “15 Temmuz’da bu ülkenin yaşadıklarını unutmamak ve unutturmamak için, şehitlerimizi anmak için sabah namazıyla başlayan programlarımız, tüm Türkiye’de okunan salalarla sona erdi. Bu hain terör örgütünün amacı Türkiye’de yönetimi ele geçirmek ve paralel bir devlet kurmak değildi. Bu hainlerin amacı ülkemizi dış güçlerin işgaline uğratmak, parçalamak, Irak’ta, Suriye’de, Libya’da yaşananları ülkemizde yaşatmak temel amaçlarıydı.  MİT Tırlarıyla yapmak istedikleri de 17-25 Aralık’ta yapmak istedikleri de buydu. PKK terör örgütünün kazdıkları hendeklerle Türkiye’yi yönetilmez hale getirmek ve dış güçlerin müdahalesine açık hale getirmekti. 15 Temmuz’da gördük ki FETÖ’nün de, PKK’nın  da aynı karanlık güçlerden beslendiğine şahit olduk. Onun için Türk milleti, bu hain darbe girişimini ve onun arkasında ki güç merkezlerinin oyununu bozarak, bu millet özgüvenini tekrar kazandı. İnşallah, bu necip milletin öncülüğünde tüm Ortadoğu, tüm ezilenler, bu emperyalist güçlerin oyununu bozacaktır. Bu programımıza katılan tüm halkımızı, kurumlarımızı, kuruluşlarımızı, görev alan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum” dedi.