15 Temmuz hain darbe kalkışmasının birinci yıl dönümü dolayısıyla, 11-15 Temmuz 2017 tarihleri arasında ''15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitlerimizi Anma Haftası'' sportif etkinlikleri kapsamında, İl Müdürlüğümüzün organizasyonuyla çeşitli branşlarda müsabakalar düzenlendi. 
11 Temmuz 2017 tarihinde Kazım Karabekir Paşa Spor Salonunda, 20 sporcumuzun katılımıyla yapılan Güreş müsabakaları ile '15 Temmuz Demokrasi Zaferi ve Şehitlerimizi Anma Haftası' sportif etkinliklerine start verilmiştir. 
11-16 Temmuz 2017 tarihleri arasında 25 sporcumuzun katılımıyla Kort Tenisi müsabakaları, 12 Temmuz 2017 tarihinde 33 sporcumuzun katılımıyla Masa Tenisi Müsabakaları, 14 Temmuz 2017 tarihinde 13 sporcumuzun katılımıyla Engelliler Bocce, 40 Sporcumuzun katılımıyla Veteranlar Futbol müsabakaları ve 40 sporcumuzun katılımıyla Badminton müsabakaları, 15 Temmuz 2017 tarihinde 40 sporcumuzun katılımıyla Atletizm yarışmalarının yapılmasının ardından müsabakalar sona ermiştir. Müsabakalarda dereceye giren sporcularımıza ödül, madalya ve kupalarını İl Müdürümüz Bilent AKAR, kurum Müdürleri, Federasyon İl Temsilcilerimiz tarafından takdim edilmiştir. 
İl Valiliğimizin tüm Kamu Kurumlarıyla ortaklaşa organize ettiği etkinlikler, 15 Temmuz hain kalkışmanın yapıldığı gün şehit olanları anmak için düzenlenen “Milli Birlik Yürüyüşü” ile başladı. Belediye önünden başlayarak, İl Emniyet Müdürlüğüne kadar devam eden yürüyüş sonunda 15 Temmuz şehitleri için Kur’an ı Kerim okundu, dua edildi.
Ellerinde Türk Bayrakları ve tekbirlerle yürüyen coşkulu kalabalık yürüyüşünü anma etkinliğinin yapılacağı Milli Egemenlik Parkında tamamladı. Milli Egemenlik Parkında devam eden Anma programında 15 Temmuz şehitleri ve tüm şehitlerimiz için düzenlenen Kur’an ı Kerim Tilavetinin ve yapılan duaların ardından saygı duruşunda bulunuldu. İstiklal Marşının okunmasından sonra Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul’daki programda yaptığı konuşma izlendi.
15 Temmuz Şehitleri Anma, Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinliklerine, Vali Mehmet Emin Bilmez, Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Garnizon Komutanı Hasan Kaymaz, ARÜ Rektörü Mehmet Biber, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, siyasi parti temsilcileri, şehit yakınları, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ardahan’ın birlik olup akın ettiği 15 Temmuz hain darbe kalkışmasının birinci yıldönümü nedeniyle Milli Egemenlik Parkın düzenlenen etkinlikte; genç, yaşlı, çocuk, yediden yetmişe herkes Milli Birlik Nöbetindeydi.
Programda konuşan Vali Mehmet Emin Bilmez, “15 Temmuz şehitlerini anma, milli birlik ve demokrasi etkinliğine hepiniz hoş geldiniz.
Bir yıl önce yaşanan ve hepimizin içinde birer parçası olduğu çok hain bir girişimle karşı karşıya kaldık. Peygamber ocağı bildiğimiz, devletimizin göz bebeği ordumuzun içine sızdırılmış, yıllarca yerleştirilmiş, haşhaşi dediğimiz kişiler maalesef ordumuzdan gasp ettikleri tanklarla, uçaklarla, silahlarla bu millete saldırdılar. Birliğimizin sembolü olan TBMM’ye ve Cumhurbaşkanlığı’na saldırdılar. Ama Kurtuluş Savaşında olduğu gibi Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün öncülüğünde toplanan Türk milleti en zor şartlarda o mücadeleyi nasıl verdiyse, insanlarımız doğulusu batılısı, güneylisi, kuzeylisi, sağcısı, solcusu, demeden kimi camiden, kimi meyhaneden Sayın Cumhurbaşkanımızın da çağrısı üzerine meydanlara koştu.
Ellerinde sadece Türk bayrağı vardı, dillerinde ise tekbir. O hainlerin ordumuzdan gasp ettikleri tankları da durdurmasını bildi, uçakları da durdurmasını bildi. Bu milletin birliğini, beraberliğini hiç kimse bozamadı, Allah’ın izniyle hiç kimse de bozamayacaktır.  FETÖ’nün arkasında kim varsa, PKK’nın arkasında da, DEAŞ’ın arkasında da aynı kişilerin olduğunu biliyoruz. Ne PKK, ne DEAŞ, ne FETÖ bu toprakta büyüyün mikroplar değildir. Üçü de özel laboratuvarlarda üretilmiş, Müslümanların ve ülkemizin başına bela edilen mikroplar olduğunu biliyoruz. Allah’ın izniyle bu millet Kurtuluş savaşında olduğu gibi, bu mikropları da ülkemizden, bölgemizden temizleyecektir.
Ardahan’da 15 Temmuz’da üç şehidimiz var. Türkmen bacımız, Timur kardeşimiz ve Hakkı kardeşimiz.  Onların şahsında bütün şehitlerimize söz veriyoruz. 15 Temmuz’u unutmayacağız ve unutturmayacağız. FETÖ terör örgütüyle gizli saklı irtibatlı ne kadar kişi varsa devletimizin içinden kurumlarımızın içinden temizliyoruz, bundan sonra da temizlemeye devam edeceğiz. Onlara merhamet ettiğimizde, memleketimize ihanet etmiş olacağımızı unutmayalım. Memleket söz konusuysa asla merhamet söz konusu olmaz. Memleketimizin geleceği söz konusuysa hiçbir haine acımayacağız. Allah birliğimizi, beraberliğimizi devam eylesin” dedi.
Belediye Başkanı Faruk Köksoy ise, “15 Temmuz’un sene-i devriyesini birlikte kutluyoruz. Bu farkındalığı niçin yaşıyoruz? Sayın Cumhurbaşkanımız çok güzel ifade etti. Dedi ki DEAŞ’ın, PKK’nın, FETÖ’nün görünen yüzü var, görünmeyen yüzü var, arkasındaki derin yapılar var. Bunları unutmamak için birlikteyiz. 15 Temmuz 2016 gecesi Sayın Cumhurbaşkanımızın halka meydanlara caddelere inmesi çağrısıyla birlikte Ardahan halkı da, siz değerli hemşehrilerim de, hep birlikte aynı tepkiyi koyduk. Bu nedenle hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugün bu farkındalık ve bu hain darbe teşebbüsünün unutulmaması için birlikteyiz. Kardeşliğimizin, birliğimizin, beraberliğimizin, bayrağımızın inmemesi için birlikteyiz. Devletimizin bekası, milletimizin dirliği için birlikteyiz.
Kardinallerle, Papalarla, Hahamlarla birlikte nikâhlar kıyması, dinler arası diyaloglar başlatması, derin yapılarla çeşitli görüşmeler yapması aslında bir hafızamızı tazelememiz gerektirdiğine inanıyorum. Bu yapıyı ve diğer terör örgütlerinin arkasındaki gücü asla unutmamalıyız. Tarihimizi çok iyi öğrenmemiz lazım. Darbeler ne zaman olmuştur. Darbeler, Türkiye hep geriye gittiği zaman olmuştur. Darbelerle birlikte ülke çöküşe gider, birliği bozulur. Toprak kaybı olur, ekonomisi bozulur. İşte bütün bunları bilen dış güçler, üst akıl dedikleri beyni yıkanmış bir örgütü Türkiye’de darbe yapmaya teşvik ettiler, onlara güç verdiler ve ülkemizde bu hain teşebbüs Allah korusun geç saatlerde olsaydı, milletimiz, halkımız birbirine düşecekti. Allah’a şükürler olsun, Cenab-ı hakkın milletimize bahşettiği irfanla, ferasetle meydanlara dökülerek, Sayın Cumhurbaşkanımızın kararlı duruşuyla, bu girişim bertaraf edildi. Darbeyi püskürtenlere, darbeye tavır alanlara selamlarımı iletiyorum. Selam olsun onlara. Şuurlu durmamız, uyanık durmamız, birlik içinde olup, dirliğimize, vatanımıza, ezanımıza sahip çıkmak için bu nöbetlere devam edeceğiz. Unutmayacağız, unutturmayacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından yöresel halk ozanları tarafından 15 Temmuz’u anlatan türküler seslendirildi. Program, sela okunması ve 15 Temmuz’u anlatan sine vizyon gösterisi ile devam edilerek, Gençlik Merkezi Müdürlüğümüzün organizasyonuyla 16 Temmuz sabah namazının kılınması ve şehitlerimize edilen duanın ardından katılımcılara çorba ikramı yapıldı.